TTB’den gizli reklam uyarısı!
TTB’den Gizli Reklam Uyarısı Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık alanındaki reklam uygulamalarına ilişkin 26 Ocak 2024 tarihinde Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile belediye başkanlarına yazı gönderdi.
Türk Tabipleri Birliği örtülü reklama ilişkin şu açıklamayı yaptı:
Yazıda, 1219 Sayılı Kanun, Özel Hastaneler Yönetmeliği, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapacak Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik, Tanıtım Yönetmeliği uyarınca sağlık kurum ve kuruluşlarının reklam yasağının bulunduğu belirtiliyor. Sağlık Hizmetlerinde Bilgilendirme Faaliyetleri, Tıbbi Deontoloji Yönetmeliği ve TTB Tıp Meslek Etiği Kuralları; Reklam yasağının haksız rekabet yaratması, doktor-hasta ilişkisini zedelemesi, sağlıksız ve açık bireyleri uyaranlara yönlendirmesi gibi sonuçları nedeniyle zorunluluk olduğu belirtildi.
Yazıda, son yıllarda yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medyada haber/reklam adı altında örtülü reklamın sıklıkla kullanıldığına dikkat çekilerek; Sağlık kurum ve kuruluşlarının, yeni hastalık, tedavi formülü, cihaz bilgisi verme gibi örtülü reklamlarla toplumu manipüle ettiği kaydedildi. Yazının son bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Hukuki bir kararın açık bir şekilde ihlal edilmesine izin verilmemesinin yanı sıra zımnen ihlal edilmesine de izin vermemek etik ve deontolojik bir sorumluluktur; Hukuk devleti olmanın gereğidir. Bu bağlamda sağlık alanına ilişkin yalnızca sağlığı koruyucu ve geliştirici bilgiler verilebilir; Tedavi edici sağlık hizmetlerine ilişkin bilgiler paylaşılamaz; Mevzuatta, herhangi bir sağlık mesleği mensubunun veya sağlık kuruluşunun konum, tıbbi ekipman, ekipman ve teçhizatı belirtilerek diğer sağlık meslek mensuplarından veya sağlık kuruluşlarından üstün veya daha uygun olduğu izlenimini verecek paylaşımların yapılamayacağı belirtilmektedir. Hatırlatılması ve uyarılması gerektiği açıktır. “Sağlık alanında reklam yapılmaması için bilgilendirme, uyarı, kontrol ve eğitim başta olmak üzere gerekli tüm adımların toplum sağlığı açısından ciddiyetle ve sürekli olarak atılması gerektiğini belirtmek isteriz.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)